Metrový koláč
Potrebujeme:
Cesto:
5 vajec
260g práškového cukru
260g hladkej múky
10 PL oleja
8 PL teplej vody
1/2 prášku do pečiva
2 PL tmavého kakaa
Krém:
0,5 l mlieka
1,5 balíčka Zlatého klasu
1 vanilkový cukor
250g masla
150g práškového cukru
čokoládová poleva
Postup:
Cesto
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, vodu, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Rozdelíme na polovicu a jednu prifarbíme kakaom. Každú polovicu upečieme osobitne v dvoch vymastených a vysypaných múkou formách na srnčí chrbát. Upečené cestá vyklopíme a necháme vychladnúť.
Krém
Mlieko, Zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a spojíme s vychladnutým pudingom.
Cesto si nakrájame na rezy podľa vytlačeného vzoru z formy. Po jednom natierame plnkou a striedavo prikladáme k sebe svetlé a tmavé rezy, kým nespotrebujeme všetky. Zvyšok plnky použijeme na potretie celého povrchu cesta. Odložíme do chladu. Polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť a krájame šikmo horúcim nožom.